Top

נהיגה

אחת השאלות הנפוצות ביותר לאחר פגיעה מוחית היא השאלה האם ניתן לחזור לנהוג?

קודם כל מומלץ מאד לשוחח עם הרופא המטפל על הסוגיה על מנת לקבל מענה ממוקד למקרה. במידה והרופא חושש כי ישנה בעייתיות בתחום הנהיגה, על אחריותו לדווח למרב"ד, אשר בהמשך יזמן את הנפגע למבחני כשירות. כמו כן חשוב לדעת כי לכל אזרח יש חובת דיווח על כל שינוי במצבו הרפואי. מצורף מסמך מאתר הכנסת העוסק בפיקוח על כשירותם הבריאותית של הנהגים בישראל.

מהו המרב"ד?

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) הוא "הרופא המוסמך" לערוך בדיקות רפואיות עבור רשות הרישוי. סמכות זו היא על-פי צו שר הבריאות (1980) ומכוח תקנות התעבורה (193-195 ג'). לפי סעיף 12 ב' של פקודת התעבורה, רופא מטפל שמעריך כי יש צורך לברר כישרות נהיגה של מטופל, ישלח פניה למרב"ד. המרב"ד יזמן את אותו המטופל ליום מבדקים. אם המטופל מעוניין להיבדק ולא נשלחה פנייה בעניינו, הוא צריך לפנות לרופא שיבצע הפנייה.

כאשר יש הפנייה יזומן המטופל ליום מבדקים לכשירות רפואית לנהיגה:

  • אגרה: אם מדובר רק בעיון במסמכים העלות הינה: 117 ₪, אם יש צורך בהגעה פיזית העלות הינה 624 ש"ח.
  • ביום הזימון מומלץ להגיע עם כל המסמכים הרלוונטים: מסמכים רפואיים, חוות דעת במידה ויש. יום המבדקים במרב"ד אמור להימשך לאורך יום אחד, אך אם יש צורך בעוד מסמכים/ בדיקות, ייתכן ותהיה דרישה להגעה נוספת.
  • מה כולל יום המבחנים? משתנה מאדם לאדם. בדיקות רופא, מבדקי נייר ועיפרון ועוד. הנבדק לא מקבל תשובה ממשרד הבריאות- התשובה עוברת למשרד הרישוי. משרד הרישוי הם אלו שנותנים את התשובה הסופית לאור ההמלצות מהמרב"ד.

המרב"ד עשוי להמליץ על כמה תשובות (ההחלטה הסופית הינה של משרד הרישוי):

  1. אישור חזרה לנהיגה
  2. החלטה על  דיון נוסף בעוד שנה/ בעוד שנתיים (אם האדם אינו רוצה לחכות את פרק הזמן הזה, ניתן לגשת לועדת ערר)
  3. תשובה שלילית. גם במקרה זה ניתן לפנות לועדת ערר.

ועדת ערר מתבצעת במסגרת משרד התחבורה. במסגרת ועדת ערר התשובות עשויות להיות חיוביות או שליליות. אם התשובה שלילית ניתן לבקש שוב הפנייה למרב"ד לאחר שנה מקבלת ההחלטה של ועדת הערר.

מתי פונים למרכזי אבחון ושיקום נהיגה?

במידה והתקבלה הפנייה למרב"ד- ניתן לפנות לאבחון ע"י מרפאים בעיסוק המתמחים בעניין, לעבור הליך ולקבל דו"ח עם המלצה איתה ניתן להגיע ליום המבדקים במרב"ד. ההמלצה עשויה להיות חיובית או שלילית. חשוב לזכור שמדובר בהמלצה בלבד וההחלטות הן של המרב"ד ומשרד הרישוי בהתאם לבדיקות המרב"ד. גם במידה ואין הפנייה למרב"ד אך יש סימני שאלה בקשר לכשירות ניתן לבוא להערכה ואבחון. חשוב לדעת: במידה וההמלצה שלילית, חוות הדעת תימסר לסמכות הרפואית ע"פ הנחיות של מקום האבחון.

מהו התהליך אותו עוברים במרכזי אבחון ושיקום נהיגה?

מרפאה בעיסוק מבצעת הערכה של כשירות לנהיגה- בדיקה של קשיים קוגניטיביים. מבחני נייר ממוחשבים, בדיקה של תפיסה חזותית, מהירות עיבוד, ועוד. בחלק מהמקומות יש אפשרות לתרגול עם סימולטור נהיגה. במידה ויש רישיון בתוקף: לרוב ישנה אפשרות להערכת נהיגה מעשית בכביש, יחד עם מורה נהיגה ומרפאה בעיסוק. בסוף התהליך כותבים דוח מפורט עם המלצה לכשירות נהיגה (חיובית או שלילית). ניתן משוב ברור בסוף התהליך. במידה וההמלצה חיובית, ניתן לבוא איתה לבדיקות במרב"ד. במידה ושלילית חוות הדעת תימסר לסמכות הרפואית ע"פ הנחיות של מקום האבחון. יש כמה מרכזים כאלו בארץ. מומלץ להתקשר ולהתייעץ עם המקומות המצוינים לעיל על מנת להבין האם המסגרת המוצעת מתאימה לצרכים. התהליך במרכזים אלו אינו מהווה מסגרת הכנה למרב"ד (כגון מכוני הכנה לפסיכומטרי, לדוגמא). בפרק זה מוזכרים מרכזי האבחון המצויים בבתי החולים. ישנן מסגרות פרטיות נוספות בקהילה המספקות שירות זה. 

תשלום למסגרות אבחון

לרוב נעשה באופן פרטי- בסביבות האלף שקלים. יש תוספת תשלום עבור שיעורי נהיגה. במידה והשירות ניתן במסגרת אשפוזית, מומלץ לברר בזמן השהות באשפוז יום באותו המוסד האם יש אפשרות לעבור אבחון באופן מסובסד. לא תמיד זהו השלב הנכון לכך ולכן יש להתייעץ באופן פרטני עם מרפאה בעיסוק.

 

**לראיון מוקלט בנושא זה עם ד"ר פנינה וייס, מרפאה בעיסוק בעלת הכשרה ייחודית בתחום ההערכה ושיקום של כישורי נהיגה ומרכזת מרכז ייעודי בתחום במסגרת המכון לריפוי בעיסוק בבית חולים בלינסון

ויועצת מקצועית למכון הלאומי לבטיחות בדרכים, לחץ כאן. לגרסה כתובה של הראיון לחץ כאן. **

במידה ומצאת טעות במידע המופיע בעמוד זה אנא כתוב ל [email protected]

אבחון נהיגה- בית חולים לוינשטיין 

טלפון: 09-7709003

מימון: פרטי, מלבד מקרים של בדיקה במסגרת של אשפוז יום בבית לוינשטיין- יש להתייעץ על כך באופן פרטני.

מרפאת נוהגים – מרכז רפואי שיבא

טלפון

03-5303723

סוגי שרותים

הפחתת חרדה באמצעות ביופידבק, מטפלים בחלק החרדתי של הנהיגה.

מימון

חלק מהקופות יש אפשרות לטפסי 17, משתנה. יש לבדוק פרטנית.

אבחון נהיגה- בית חולים רעות 

במרפאה עובדים מרפאים בעיסוק מומחים בתחום שיקום הנהיגה:

  1. הערכה מקיפה

  2. טיפול אישי

  3. שימוש בסימולטור

מימון

סבסוד ללקוחות לאומית

פרטי

לפרטים ותיאום:

[email protected]

[email protected]

03-6383694