Top

מה זה ייפוי כוח מתמשך- שיחה עם עורכת דין גלי ארליך קינן

תמלול שיחה עם עורכת הדין גלי ארליך קינן אודות ייפוי כוח מתמשך: צולם בתאריך 25.12.2019

שיחה על ייפוי כוח מתמשך עם עו"ד גלי ארליך קינן- משרד ליכט פטרן ושות' משרד עורכי דין, דיני משפחה וירושה 

לצפייה בשיחת הוידאו לחץ כאן 

בסרטון קודם דיברנו על נושא של מינוי אפוטרופוס. בשנים האחרונות נכנס לחוק כלי נוסף שנדבר עליו היום, הכלי הזה נקרא ייפוי כוח מתמשך.

גלי מה זה ייפוי כוח מתמשך?

מסמך משפטי שאדם חותם עליו בזמן שהוא כשיר להבין מה זה ייפוי כוח מתמשך, את המשמעויות ואת המטרות שלו ובעצם המסמך הזה בא להחליף מינוי אפוטרופוס. אדם שנקרא בחוק "ממנה" חותם על מסמך בו הוא מסמיך מראש אדם אחר שיהיה "מיופה הכוח" שלו במקרה שהוא כבר לא יהיה כשיר לקבל החלטות על עצמו. לעומת הצורך באפוטרופוס, במקרה הזה לא נצטרך לעשות את כל ההליך של בית משפט ושל תסקיר עבודת סוציאלית ועמדה של עורכי דין למיניהם שדיברנו עליהם בסרטון הקודם, ואין בכלל מעורבות של בית משפט. אדם בעל כשרות מגיע יחד עם מיופה הכוח, בדרך כלל זה אדם שגם קרוב אליו, בן זוג, ילד, חבר קרוב- מגיעים לעורכי דין שעברו הסמכה מהאפוטרופוס הכללי לעשות את המסמך הזה- זאת אומרת לא כל עורך דין יכול לחתום על ייפוי כוח מתמשך, רק עורכי דין שעברו הסמכה כזו, המשרד שלי כמובן עבר הסמכה מסודרת וקיבלנו את ההרשאה לערוך את ייפוי הכוח.

במעמד הפגישה עם עורך דין קובעים בייפוי הכוח מי יוסמך לקבל את ההחלטות בעניינים של רפואה, בעניינים רכושיים, בענייניים אישיים. אפשר בכל העניינים האלו, אפשר גם להחריג ולקבוע רק עניינים רכושיים או רפואיים או אישיים ואפשר גם לקבוע עניין ספציפי בתוך העניין הרכושי. יש לך חופש רחב לקבוע באילו ענייניים ייפוי הכוח יחול, מתי הוא ייכנס לתוקף, מתי הוא יפקע. אפשר גם לקבוע בהנחיות מקדימות בתוך ייפוי הכוח כל מיני דברים שחשובים לך. זאת אומרת זו ממש תלבושת שמלבישים על אותו אדם-לדוגמא, אנשים רוצים לקבוע מראש שאם הם יגיעו למצב כזה שהם לא כשירים, לא יוציאו אותם לדיור מוגן או למוסד אחר אלא שיישארו בביתם. ובאמת מיופה הכוח, מרגע שייפוי הכוח נכנס לתוקף – אני מיד אסביר מתי הוא נכנס לתוקף- מיופה הכוח כשהוא בא לקבל החלטה הוא מחויב לאותן הנחיות מקדימות שקבע הממנה, בגבול הסביר. כי אם לצורך העניין בן אדם קובע שהוא רוצה רק טיפולים רפואיים פרטיים (זה משהו אגב שאפשר להכניס בהנחיות המקדימות בייפוי הכוח) אם מצבו הכלכלי לא מאפשר זאת, אז בוודאי הוא לא יכול ליישם את הדבר הזה. למיופה הכוח יש תפקידים דומים לאפוטרופוס שדיברנו עליהם בסרטון הקודם. רק שההבדל זה לא רק שאתה לא צריך לגשת לבית משפט ולעשות את כל הפרוצדורה הזו שלוקחת זמן, גם אין לך חובות דיווח לאפוטרופוס הכללי, זה אחד היתרונות שיש לייפוי כוח מתמשך.

שזה יתרון שיכול להיות בו אולי גם חיסרון מסוים, יש פחות פיקוח

נכון, יש פחות פיקוח אבל החוק כן קובע מנגנוני בקרה שנקבעים במסגרת ייפוי הכוח. יש כוח רב לממנה, כשהוא בא, כשהוא עדיין כשיר שהוא יודע שמצבו אולי יתדרדר בעתיד.

אני רוצה שנייה להתעכב על זה. שאנחנו מדברים על אדם שעדיין כשיר, אז המצבים שבהם אפשר לחתום על ייפוי מתמשך ואני אתחיל מדרך השלילה- אלו לא מצבים בהם קורה משהו מפתיע. אם קורה אירוע מוחי, או פגיעה כתוצאה מתאונה, דברים שלא חזינו אותם מראש, זה לא רלוונטי.

אם הבן אדם עבר תאונת דרכים (עם פגיעת ראש קשה), רוב הסיכויים שלא יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך כי הוא כנראה לא יהיה כשיר לכך.

כלומר, הכוונה היא שאפשר לחתום על ייפוי כוח מתמשך כשיש הכנה מראש

נכון אדם שהוא בעל כשרות.

שזה יכול להיות רלוונטי לאנשים שמתמודדים לצורך העניין עם מצבים שהם פרוגרסיביים, שאנחנו חושבים שהם עלולים להתדרדר עם הזמן

בדיוק. אז יש בזה יתרון מאד מאד גדול שבן אדם לוקח אחריות מראש על גורלו, והוא קובע מי יהיה זה שיטפל בו. כי במינוי אפוטרופוס מה שקורה זה שלא תמיד אותו אדם יכול להביע עמדה. יכול להיות שהוא כבר לא במצב כזה. מבחינה קוגניטיבית, מנטלית, הפגיעה שלו קשה מדי והוא כבר לא יכול להביע עמדה ואז הכל נעשה מעל ראשו ואין לו אחריות על גורלו. לעומת זאת בייפוי כוח מתמשך אתה קובע מראש מי יטפל לך בענייניים, מתי זה נכנס לתוקף, אתה יכול להיות רגוע שטיפלת בענייניך לפני שלא תוכל לטפל בעניינך.

שזה באמת יתרון מאד גדול, שהממנה לוקח אחריות. האם יש עוד יתרונות שאת יכולה למנות?

הליך שהוא מאד מהיר. אתה בא לעורך דין, זה בדרך כלל עניין של פגישה או שתיים. הממנה מגיע לעורך דין מספר לו מה הוא רוצה, מה חשוב לו, בונים ביחד את התלבושת הזו שדיברנו עליה ואז העורך דין מכין את המסמך, בפגישה הבאה הממנה מגיע יחד עם מיופה הכוח. זה חשוב- מיופה הכוח הוא גם חלק מיפוי הכוח, הוא גם נותן הסכמה כי בסוף הוא מקבל אחריות לטפל בהמון ענייניים, אז הוא גם צריך לתת הסכמה וגם צריך להיות מודע לכל החובות, למתי זה נכנס לתוקף.

עכשיו אסביר איך נכנס לתוקף: ממנה מגיע עם מיופה הכוח ביחד אל משרד עורכי הדין, הם חותמים על ייפוי הכוח שכבר הוכן, אותה תלבושת שדיברנו עליה. עורך הדין דואג להפקיד את זה גם באופן מקוון וגם במסירה אישית לאפוטרופוס הכללי. ואז מקבלים אישור שייפוי הכוח הופקד ו- לא נוגעים בו. רק כאשר האדם, הממנה, מגיע למצב שהוא כבר לא יכול לקבל החלטות, לטפל בעניינים שקבועים בייפוי הכוח, המיופה כוח, האחריות עליו לדאוג שייפוי הכוח ייכנס לתוקף והוא זה צריך להגיש הודעה לאפוטרופוס הכללי שהתקיימו התנאים בהתאם להכנסת ייפוי הכוח לתוקף וברירת המחדל בחוק היא שצריך לצרף להודעה הזאת חוות דעת של מומחה שבעצם אומרת שהבן אדם כבר לא כשיר לקבל החלטות באותם ענייניים.

מומחה מאיזו דיספלינה?

מאד מאד תלוי במקרה. פסיכיאטר, פסיכו-גריאטר. זה מהעולם הזה. בייפוי הכוח עצמו אפשר גם לקבוע מהם התנאים לכניסה לתקוף. אפשר לקבוע, לאו דווקא חוות דעת מומחה אפילו אישור מרופא המשפחה שמכיר ואפילו הסכמה של שני מיפוי הכוח. אגב, אפשר גם לקבוע יותר ממיופה כוח אחד. אפשר כמה, אפשר גם לקבוע מחליף למקרה ו-ההוא לא יכול, יש עולם שלם של אפשרויות בתוך הייפוי כוח המתמשך.

אנחנו דיברנו על ממנה, על מיופה כוח, ואני יודעת שיש  עוד מושג שלישי בתוך העולם הזה

יש גם "מיודע". מיודע זה אדם שאתה יכול לקבוע כחלק מייפוי הכוח שהוא יקבל עדכון, יידוע כשייפוי כוח נכנס לתוקף, כשמבוצעות כל מיני פעולות, אפשר לקבוע את זה כמובן בייפוי הכוח ואז זה יכול לתת מנגנון בקרה שדיברנו עליו שאולי יש פחות בנושא של ייפוי כוח מתמשך, כן יש חובות יידוע לאותו אדם "מיודע", שגם ייפקח עין ויראה מה קורה שם.

תודה רבה גלי