Top

על אביזרי עזר ומערכת ATVISOR- שיחה עם מורן רן, מנכלית ATVISOR

תמלול שיחה עם מורן רן על אביזרי עזר ומערכת ATVISOR: צולם בתאריך 29.1.2020

לצפייה בראיון לחץ כאן 

היום נרצה לדבר על העולם המופלא של אביזרי עזר, בדגש על אביזרים שמתאימים לאנשים שעברו פגיעת ראש. מורן, מה זה עזרים, מה זה אביזרי עזר?

עזרים, אביזרי עזר, פתרונות טכנולוגים- מונח מאד רחב שמתייחס לכל מוצר או מכשיר או תוכנה או אפילו אפליקציה שעוזר לאדם עם איזה שהיא מגבלה לתפקד במשימות בחיי היום יום שמעניינות אותו, בין אם זה תפקודיים בסיסים כמו אכילה ושתייה ורחצה ניקיון, ועד תפקודיים מורכבים כמו תקשורת, למידה, תעסוקה- עזרים שמאפשרים לי לעבוד בסביבת העבודה שלי וכן הלאה והלאה. ועוד דבר שחשוב להגיד זה שעזרים יכולים להיות דברים מאד מאד פשוטים מבחינה טכנולוגית כמו גאג'דטים או כלים שקל לתפעל ועד מערכות טכנולוגיות מתוחכמות. עולם שלם ורחב של פתרונות אפשריים.

אנתוכלי לספר לנו על איזה אביזרים קיימים ואיך הם יכולים לעזור בהיבטים שונים, בדגש על דברים שרלוונטיים לאנשים שעברו פגיעות ראש?

בהחלט. מה שמאפיין הרבה פעמים פגיעת ראש זה מה שאנחנו קוראים לו "פגיעה רב מערכתית". מכיוון שהמוח שולט על כל תפקודי הגוף, אחרי פגיעת ראש אנחנו רואים אצל כל אדם פרופיל אישי של תפקודיים שנשמרו ושנפגעו. אין כמעט אין פרופיל זהה אחד למשנהו, ולכן, כשאנחנו חושבים על עזרים ועל פתרונות טכנולוגיים שיכולים לסייע, אנחנו צריכים לדבר על התאמה לפרופיל האישי של האדם. בתוך הדבר הזה אפשר לראות פתרונות למשל בתחום המוטורי. אחת התלונות הנפוצות או הדברים שאנשים מתמודדים איתם זה חולשה בידיים, למשל. אז אנחנו נראה פתרונות טכנולוגיים שעוזרים לעקוף את החולשה הזו ולאפשר תפקוד. למשל דברים כמו מכשירים חשמליים שעושים את הפעולה שהיד הייתה אמורה לעשות, לדוגמא:

  • פותחנים חשמליים
  • מקצפות שעוזרות להקציף קצפת בלחיצת כפתור
  • סבוניות כמו כאלו שאנחנו רואים בשדה התעופה, או שפעולות לפי סנסור ואז אני לא צריכה להפעיל את היד אני רק צריכה להגיש אותה או לקרב אותה
  • מוטות לפתיחה וסגירה של חלונות ודלתות
  • עזרים לכניסה ויציאה מהרכב

עולם שלם של אפשרויות שמתאימות לחולשת היד.

אפילו דברים שיכולים לעזור לעשות קוקו, נכון?

נכון מאד. יש עזרים מגניבים שעוזרים לעשות קוקו, לצחצח שיניים, להתאפר. וחשוב להגיד, התחושה שלנו של עצמאות ושל תפקוד מורכבת גם מדברים מאד גדולים וחשובים אבל גם ממשימות הפשוטות של היומיום. היכולת שלי לבצע בעצמי או בעזרת איזה שהוא מכשיר אבל בכוחותיי שלי פעולות בסיסיות ביומיום, דבר מאד מאד חשוב לפעמים לתחושת הזהות של האדם, המסוגלות שלו, האוטונומיה שלו. מה אני יכול לעשות בכוחות עצמי בלי עזרה של אדם אחר. אז כן, גם עזרים לעשות קוקו.

אז דיברנו על ההיבטים המוטוריים של הפגיעה, איזה עוד סוגים של פתרונות אפשר למצוא?

אנחנו יכולים למצוא הרבה פתרונות שעוזרים לתפקודיים קוגניטיביים, לחשיבה, לקשב, לזיכרון, להתמצאות. אפילו עזרים שעוזרים לי לאתר חפצים שאיבדתי.

עזר בגודל של מחזיק מפתחות שעוזר לי למצוא את הרכב שלי אם איבדתי אותו.

עזרים שעוזרים לקריאה, לכתיבה:

  • אם אני למשל בגלל פגיעת הראש או עקב פגיעת הראש לא יכולה לקרוא טקסט, אז יש עזר שיכול לעבור על הטקסט הכתוב ולהשמיע לי אותו כמשהו מוקלט.
  • "סרגל שורה" שבעצם יש בו חלון שעוזר לי לבודד הסחות, התלונה הזו של שורות שקופצות? תוך כדי קריאה, שמאד מאפיינת קשיי קשב? סרגל שורה שמתמקד בחלון ספציפי של השורה שנקראת.

עזרים לחושים:

  • עזרים לראייה, למשל, שמגדילים את הטקסט הכתוב. אנחנו זוכרים את הזכוכית מגדלת של פעם.. היום יש עולם שלם של מגדלות שמאפשרות לקרוא עיתון, שמאפשרות לקרוא ספר.
  • יש עזרים שמגבירים שמיעה, נניח אני רוצה לראות טלוויזיה ואני לא מצליחה לשמוע טוב בגלל בעיית שמיעה- יש אוזניות שמגבירות את השמיעה בטלוויזיה.
  • יש טלפונים שיש בהם מגבר מיוחד שעוזר לשמוע את השיחה טוב יותר

קצרה היריעה מלתאר כמה העולם הזה עשיר ומגוון, והרבה פעמים כמו שאמרנו, זה לא רק שקשה לאתר את המידע אלא שאנשים לא יודעים אפילו איזה פתרונות קיימים שם בחוץ עבורם ולרווחתם.

אז הנה, אני השתכנעתי. אני רוצה עכשיו את אחד המוצרים או אני רוצה למצוא מוצר שיכול לסייע לי, איך אני מתחילה? מה השלב הראשון שעושים?

אני חושבת שיש שני אפיקים. אנחנו ב-ATVISOR היה לנו מאד מאד חשוב לשמר את הדרכים השונות שבהן אדם יכול להגיע למידע. פעם אחת אפשר להיכנס למערכת של ATVISOR והאדם עצמו יכול להיכנס לקטלוג ולראות את המוצרים ולהתחיל להרגיש ולהבין איזה פתרונות קיימים שם בחוץ. לאכילה, לשתייה, להתלבשות לקריאה, ללמידה, לתקשורת.

אתם בעצם מרכזים את כל האפשרויות באתר

נכון. יש גם ספקים מישראל, וגם מהעולם וגם מאמזון ואיביי. היום השוק פתוח, ואנחנו יכולים לראות פתרונות גם באתרי שכר גדולים.

אז זו אפשרות אחת. לעשות איזה שהוא סוג של מחקר, או התבוננות ולהכיר את הפתרונות בעצמנו.

אפשרות שנייה היא לעשות תהליך של התאמה דרך המערכת בעזרת איש מקצוע. לבנות פרופיל אישי: מה הם הקשיים שאני מתמודד איתם, מה הם היכולות שלי ובאיזה משימות או מטרות אני רוצה להתמקד היום והמערכת מפיקה לאיש המקצוע ולאדם עצמו איזה שהוא דו"ח עם המלצות ספציפיות על מוצרים שיכולים להתאים לפרופיל האישי של אותו אדם. וכשאנחנו חושבים על איזה אנשי מקצוע אנחנו מדברים, אנחנו מדברים על כל אנשי המקצוע שתומכים ומלווים את תהליך השיקום. זה יכול להיות נשות מקצוע ואנשי מקצוע מתחום הריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה. במעגל הרחב יותר פסיכולוגים- פסיכולוגיים שיקומיים, עובדים סוציאליים, אנשי חינוך וכן הלאה. מה שצריך להגיד- בין אם זה דרך קופות החולים או מרכזי שיקום או כל מסגרת אחרת- צריך להגיד אני מעוניין להכיר פתרונות או מוצרים טכנולוגיים שיכולים לעזור לי בתפקוד בחיי היומיום והעולם נפתח.

אנחנו מדברות של עזרים אבל אנחנו יודעות בפועל, מתוך היכרות עם אנשים בקליניקה ובמחלקות שהרבה פעמים משתקמים לא רוצים עזרים. רוצים לחזור להיות כמו שהיינו לפני הפגיעה. מה, אפשר להגיד על הנושא הזה?

קודם כל שהשאלה שלך בעיניי היא ליבת השיקום. כל הדיאלוג הפנימי והחיצוני שאדם עושה עם מה זה "פיצוי" ומה זה "השבה", תכף נסביר, זה המרכז של כל תהליך השיקום.

יש אפיק אחד שאומר אני רוצה להתאמן על היכולות שלי. אני רוצה להתאמן עוד ועוד ועוד עד שהיכולת תשתפר. וזה כיוון אחד. אני אעבוד בפיזיותרפיה, אני אעבוד ריפוי בעיסוק וכן הלאה.

ויש אפיק נוסף שהוא חשוב לא פחות שהוא נקרא פיצוי ועקיפה. אפיק שאומר- לצד התרגול והשיפור ההדרגתי ביכולות, אני רוצה למצוא כלים, שיטות, אסטרטגיות, שיעקפו את התפקוד שלי שנפגע ויאפשרו לי ביצוע במשימות היומיום בעצמי- אבל בעזרת איזה שהוא כלי, בעזרת איזה שהוא מכשיר. 

אבל מה שחשוב להגיד גם מבחינה רגשית וגם מבחינת תפקודית, שהעזר לא מסמל את סוף הדרך, אלא רק את תחילתה. עזרים מאפשרים תפקוד, לפעמים אפילו משפרים תפקוד. אנחנו רואים הרבה פעמים אנשים שיש להם קושי בזיכרון שלא מעוניינים להשתמש ביומן או בכל מכשיר אחר שמזכיר להם.. אני רוצה לעבוד על הזיכרון, לא לנוון אותו. נהפוך הוא. למשל, שאני עובדת על יומן, ואני מקדישה זמן לכתוב את האינפורמציה בצורה נכונה, בזמן הנכון, על השעה המדויקת, אני מקודדת את המידע בצורה עמוקה יותר, פועל יוצא זה שאני הרבה פעמים לא אפתח את היומן כי אני אזכור יותר טוב. אנחנו רואים את זה גם בתחום המוטורי- אנשים שהולכים עם הליכון משפרים את היציבה שלהם מונעים פגיעות של שחיקה, עובדים על מנח יותר טוב של הרגל, יש פחות עומס. אנחנו רואים שיפור בהליכה כפועל יוצא של שימוש בעזר. אז אולי זה קצת הפוך על הפוך אבל נגיד שעזרים הרבה פעמים מאד תומכים ומקדמים את תהליך השיקום.

אנחנו נמצאים היום בעידן בו כולנו מסתובבים טלפון נייד. ולכל אחד מאיתנו יש המון המון אפליקציות, האם בתוך העולם הזה של אביזרי עזר יש גם אפליקציות שיכולות לסייע לאנשים שעברו פגיעת ראש?

בטח, בטח. כל מה שתיארנו עד עכשיו מבחינת מוצרים שהם מוצרים קשיחים, ידניים, שנמצאים על השולחן, יכולים להיתרגם גם לאפליקציה שתהיה על הטלפון הנייד. הזכרנו זכוכית מגדלת- יש אפליקציה כזו בטלפון. הזכרנו יומן- יש מלא אפליקציות שקשורות לניהול סדר יום. יש אפליקציות שעוזרות לקריאה ולכתיבה, ליטול תרופות בזמן. אני חושבת שאנחנו מבינים לאט לאט שהמכשיר הזה שאנחנו לוקחים אותו איתנו לכל מקום, הטלפון הנייד, יכול להיות בסיס להפעלה של הרבה מאד יישומים, שיעזרו לביצוע המשימות. ואם ניקח את זה ממש רחוק, נגיד שכולנו בסופו של דבר משתמשים בטלפון כסוג של עזר. תחשבו על וויז, על גוגל מפס, על מחשבון שיש לנו על הטלפון, על כל השירותים הדיגיטליים של הבנק שאנחנו משתמשים בהם. בסוף המכשיר הזה הוא סוג של עזר יומיומי לכולנו. וזאת עוד מגמה שחשוב להזכיר. של עיצוב מכליל. בסוף, כשמוצר מעוצב נכון לכולם, הוא טוב לכולם. ואנחנו רואים פחות ופחות עזרים שיש להם לוק, מראה ותחושה סיעודית או שמאד מאד קשורה למחלה ולפגיעה והרבה יותר עזרים שהם יומיומיים והם מרגישים שנעים להשתמש בהם, כיף להשתמש בהם, וזה עוזר לא פחות.

אני יודעת שיש בשוק כל מיני אפליקציות שנועדו לסייע לשפר יכולות. כמו אפליקציה שעובדת על זיכרון, אפליקציה שעובדת על קשב, מה את יכולה להגיד על זה?

קצת בדומה לדיון שעשינו מקודם, או לשיח שערכנו מקודם על השבה ופיצוי, אני חושבת שגם כאן אנחנו יכולים לראות מצד אחד תוכנות ואפליקציות שהמטרה שלהם היא לתרגל ולאמן את היכולת שנפגעה ולהביא לשיפור ואנחנו רואים, תוכנות ואפליקציות שמטרתן לעקוף את המגבלה ולאפשר תפקוד בביצוע משימות. מצד אחד יהיה איזה שהוא משחק או תוכנת אימון שתשפר את הזיכרון, מצד שני תהיה איזה שהיא טכנולוגיה מסייעת של יומן ותזכורות שתעזור לתמוך בקשיי הזיכרון. אילו תחומים שכנים. כל מה שעוקף ותומך נקרא פתרונות טכנולוגיים או טכנולוגיה מסייעת, וכל מה שעוזר לאמן ולשפר אנחנו נקרא לו תוכנות אימון, תוכנות שיקום, אפליקציות לשיפור יכולות, אילו באמת תחומים שכנים. אני חושבת שהמסר החשוב שגם זה וגם זה, שני אלו צריכים להיות מרכיבים בתוך תהליך שיקום כולל. אנחנו אף פעם לא נשים את כל כובד המשקל על עזר או טכנולוגיה מסייעת או על תוכנת אימון, אנחנו נחשוב גם על התהליך הרגשי, והקוגניטיבי, התמיכה המשפחתית, העלייה במודעות, הנגשת הסביבה וגם טכנולוגיות מסייעות וגם תוכנות אימון ושיקום יכולות יהיו חלקים בתוך הפאזל הגדול והמשמעותי הזה שנקרא תהליך שיקום.

ואם חיפשתי והתייעצתי ולא מצאתי את האביזר שיכול לסייע לי, מה אפשר לעשות אז?

חשוב להבין שאנחנו בתחום שהולך וגדל ומתפתח. יש היום מדפסות תלת מימד שיודעות.. -דרך אגב, בארץ, בלא מעט עמותות וארגונים, ונשמח גם לקשר ולחבר אליהם-שיכולות להדפיס תוכניות למוצרים שעדיין לא פותחו. קורה שאני אכנס לקטלוג ויש שם עולם, כמעט 100,000 סוגים גנרים, טהורים של עזרים, ולכל סוג כזה יש הרבה מאד יצרנים, והרבה מאד מעצבים.. יכול לקרות מצב שבו אני אגיד שבשביל פעולה ספציפית ופורפיל אישי אני לא מוצאת מוצר שיכול להתאים לי. אז יש גם בארץ וגם בעולם עמותות וארגונים שכל המטרה שלהן זה לעשות מוצרים שפותחו אישית ומותאמים אישית, לאדם ספציפי עם סיפור ספציפי. אז בהחלט זה לא סוף הדרך אם הגעתי לקטלוג ולא מצאתי מוצרים או חיפשתי בעולם ולא מצאתי מוצרים, תמיד אפשר לגשת, לעשות איזה שהוא תהליך של פיתוח אישי והתאמה אישית, חלק ניכר מהגופים האלו עושים את זה בהתנדבות, או בהשתתפות מאד מינימלית, ואז בעצם מפותח מוצר שמתאים לצורך האישי שלי. בגלל שהעולם הזה מתפתח כל הזמן ובגלל שהתעשייה הזו של מעצבים תעשייתים, מייקרים, גם היא בתנופה אדירה, יש המון המון תקווה ואופק, למצוא פתרון שיכול לתמוך בי ובתפקוד שלי.

שאלה אחרונה לקראת סיום- מה טווח המחירים של המוצרים?

טווח מחירים אדיר. אני יכולה למצוא מוצרים ב50 שקלים וב50 אלף ו100 אלף שקלים. הטווח הוא אדיר, ואני חושבת שמה שמעניין זה בגלל הכניסה של מדפסות תלת מימד, אפליקציות, תוכנות וכן הלאה, יש יותר ויותר מגמה של affordable  וaccessible . מה זה אומר? בר השגה מבחינת מחיר ונגיש מבחינת מידע או שירות. אז אנחנו יכולים למצוא לצד מוצרים מאד יקרים באותו התחום באותה פעולה מוצרים גם זולים ונגישים לכל אדם, וזאת אחת הסיבות שהדגש המרכזי היום הוא על פתיחת השוק. לראות את כל האפשרויות שקיימות ולהתלבט יחד עם איש מקצוע או עם עצמי, מה מתאים לי ומה רלוונטי.

מורן, תודה רבה

בשמחה