Top

מיצוי זכויות

במהלך תהליך השיקום לאחר פגיעת ראש רצוי להתחיל תהליך של מיצוי זכויות. במונח מיצוי זכויות הכוונה היא לזכויות כלכליות, שיקומיות, וכד'. 

במהלך תקופת האשפוז מומלץ לפנות לעובדת הסוציאלית במחלקה ולהיעזר כמה שאפשר- לשאול שאלות ולאסוף מידע.

עבור רשימה של שאלות שחשוב לשאול עו"ס- לחץ כאן

בקהילה, תהליך מיצוי הזכויות מאתגר יותר מאחר ולא תמיד יודעים למי לפנות. לשם כך, בחלק זה השתדלנו לאגד כמה שיותר מידע בנושא. 

ביטוח לאומי 

בהתאם לאופי הפגיעה (נכות כללית/נכות מעבודה), על המבוטח להגיש את הטפסים הרלוונטים ובהמשך יזומן המבוטח לועדה המתאימה במסגרת המוסד לביטוח לאומי.

בהתאם לסוג הפגיעה ייתכן והמבוטח יקבל אחוזי נכות, ובהמשך ייתכן ויהיה זכאי לקצבה/מענק. בנוסף, בהתאם לאחוזי הנכות ישנה אפשרות לזכאות של שיקום מקצועי.

בנכות כללית, גם אם לא מקבלים קצבת אובדן כושר עבודה אך יש לפחות 20% נכות רפואית, ישנה זכאות לשיקום.

בנכות עבודה, מספיק 10% נכות עבודה בשביל זכאות לשיקום. בשביל לממש זכאות זו, יש לפנות לאגף שיקום של ביטוח לאומי. במקרים של פגיעות ראש, מומלץ לבקש מאגף השיקום הפנייה לאבחון נוירופסיכולוגי, ובהתאם לתוצאותיו לבקש טיפול ושיקום מתאים. 

**כל מקרה נבחן לגופו**. 

קישורים חשובים מתוך אתר ביטוח לאומי:

לסרטון עם עו"ד ליאת גורדון אודות פנייה לביטוח לאומי לאחר שבץ לחץ כאן, לקריאת תמלול הראיון, לחץ כאן 

לסרטונים עם עו"ס ענבל סולומון אודות פנייה לביטוח לאומי ומיצוי זכויות בהקשר של שיקום ילדים, לחץ כאן  וכאן. לקריאת תמלולי הראיון, לחץ כאן וכאן

קופות החולים 

על מנת לקרוא על זכויות שיקום בקופות החולים, לחץ כאן 

משרד הביטחון

על-מנת לקבל הכרה ע"י אגף שיקום נכים של משרד הביטחון יש לפנות ליחידת התביעות. קצין התגמולים יעיין בבקשה ויחליט על קביעת ועדה/ות רפואית. הועדה/ות הרפואיות ידונו על הקשר לשירות ובמידת הצורך על דרגת הנכות ותוקפה. יש למלא את הטפסים עבור יחידת התביעות בקפידה ובתשומת לב. יש לכך חשיבות רבה לתהליך ההכרה בהמשך.

לעיתים מועד השחרור מתקרב בעת הטיפול בר"ם 2 או לחלופין הפציעה/המחלה עצמן גוררות שחרור מצה"ל (בעקבות התאמת פרופיל 21 או 24). במקרים אלו יישקלו האפשרויות – עיכוב השחרור והמשך טיפול בצבא, העברה לטיפול קופה אזרחית, המתנה להכרה והעברה לטיפול במסגרת אגף שיקום נכים של משרד הביטחון. במידה וישנה הכרה של משרד הביטחון ב-20% נכות ומעלה, מאותו רגע זה הגוף האמון על ליווי החייל (סייג לומר: במקרים בהם הפציעה אינה קרבית לפעמים המשפחה בוחרת לתבוע את הביטוח ולא את אגף שיקום).

באגף שיקום נכים של משרד הביטחון יש שבעה מחוזות + מטה ראשי, כאשר כל זכאי משובץ לטיפול המחוז הקרוב למקום מגוריו. כל מחוז שיקום נותן מענה בשלושה מישורים:
מרפאה – צוות הכולל רופאים מחוזיים, מנהל/ת מרפאה ועובדי שירותים רפואיים. טיפול בפניות הנוגעות לטיפול רפואי בנכות המוכרת. 
רווחה – טיפול בפניות הקשורות ברווחה, מגורים, ניידות, תגמולים וכדומה.
שיקום ותעסוקה – ליווי ע"י עובד/ת שיקום, Case Manager, מתוך מטרה לאפשר השתלבות בחברה באופן מיטבי.

למידע נוסף ומקיף אודות שיקום במסגרת משרד הביטחון מצורפת חוברת מתוך אתר אגף השיקום של משרד הביטחון.

גופים אליהם ניתן לפנות על מנת לקבל מידע על מיצוי זכויות:

  1. יד מכוונת: גוף של הביטוח הלאומי המספק ייעוץ והכוונה לקראת הועדות ללא עלות. 
  2. עמותת CAREGIVERS: עמותה המנגישה מידע רלוונטי ומציעה סיוע לבני משפחה מטפלים. ישנה אפשרות לקבל ייעוץ וליווי אישי. 
  3. עמותת נאמן: עמותת נאמן הוקמה כארגון לעזרה עצמית של נפגעים משבץ למען נפגעים. העמותה מפעילה קו תמיכה (בשיתוף האגודה למען החולה) המספק אוזן קשבת וייעוץ לנפגעים ובני המשפחות בקשיים עם השלכות המחלה ובנוסף מנגיש מידע על זכויות- קו התמיכה: 03-6022934. הקו זמין בימי א'-ה' בין השעות 9:00- 14:00. 
  4. ממש: מיזם חברתי ללא כוונות רווח המסייע בהבנה ובמיצוי זכויות רפואיות וסיעודיות מחברות הביטוח.
  5. משרד הרווחה: ניתן במקרי הצורך לפנות לאגף הרווחה באזור המגורים ולהיעזר בעו"ס משפחה. כמו כן יש מגוון רחב של זכויות שניתן למצות במסגרת משרד זה.  
  6. האגודה למחלמה בסרטן: זכויות ושירותים 
  7. שירות ייעוץ לאזרח: שירות המספק מידע וייעוץ בנושא זכויות וחובות. באתר משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים ישנה פריסה של תחנות. 
  8. מרכז ייעוץ ומיצוי זכויות בבית חולים איכילוב
  9. יחידת רצף טיפולי, בית חולים רעות
  10. אתר כל זכות: אתר המאגד זכויות רבות