Top

תמיכה למשפחות

ברגע שאדם קרוב מתמודד עם פגיעה מוחית, המשפחה והסביבה הקרובה נדרשים להתגייס ולסייע בתהליך מורכב וארוך. בני המשפחה וחברים קרובים שהינם המטפלים העיקריים באדם שנפגע נקראים CAREGIVERS.

מטבע הדברים עם התרחשות הפגיעה (פציעה/מצב רפואי), תשומת הלב מתמקדת במשתקם ובצרכיו. יחד עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך שגם המשפחות והסביבה המטפלת עוברים טלטלה רגשית משמעותית ולכן מומלץ להיעזר ולהיתמך באנשי מקצוע מתחום העבודה הסוציאלית והפסיכולוגיה, במחלקות או בקהילה. כיום אנו יודעים כי טיפול ממושך בבן משפחה חולה עשוי להוביל לירידה במצב רוח, שחיקה, תסכול ועוד. טיפול בבן משפחה שנפגע במוחו עשוי להיות מאתגר במיוחד לאור השינויים הרגשיים וההתנהגותיים המאפיינים פגיעה זו, לצד הקשיים הפיזיים. מעבר לטיפול השוטף במשתקם ולקושי הרגשי בהתמודדות עם פגיעה של אדם אהוב, בן המשפחה נדרש לדאוג בין השאר למיצוי זכויות, התמודדות עם מצב כלכלי שהשתנה, המשך טיפול שגרתי בילדים במשפחה. בנוסף, תפקידים שהיו בעבר באחריות של האדם שנפגע, עוברים לאחריותן של דמויות אחרות במשפחה, ללא הכנה מוקדמת. הנסיבות הללו אינן פשוטות ולכן חשוב להכיר מסגרות שעשויות לסייע ולהקל על ההתמודדויות הרבות.  

במידה ומצאת טעות במידע המופיע בעמוד זה אנא כתוב ל [email protected].

בשלבים הראשונים של האשפוז לאחר הפגיעה/פציעה ישנן סוגיות הדורשות התמודדות ייחודית.

ההמלצה הראשונה והחשובה ביותר היא להתייעץ עם הצוות הפסיכו סוציאלי שמכיר אתכם באופן אישי. לכל משפחה יש את הצרכים הייחודיים לה ולכן חשוב מאד לשוחח עם אנשי המקצוע ולקבל את הכלים הטובים ביותר עבורה.

לסרטוני הסבר עם ענבל סולומון, עו"ס מחלקת שיקום ילדים ונוער בי"ח לוינשטיין על העירכות משפחתית לקראת תהליך שיקום של ילדים, לחצו כאן וכאן 

  1. שוחחו עם בני משפחה/אנשי מקצוע במחלקה – השתדלו להקיף את עצמכם בתמיכה ככל שהדבר אפשרי. השתדלו לא להישאר לבד עם הקשיים. התקופה במחלקה עשויה להיות מורכבת ומתסכלת, לא תמיד יהיו תשובות לכל השאלות (לדוגמא, צפי לגבי העתיד) וישנן הרבה חששות ודאגות לאור הפגיעה של בן המשפחה והשינויים באורח החיים.
  2. דאגו לעצמכם- במידת האפשר השתדלו להקפיד על שינה מסודרת וכמובן על ארוחות מסודרות. חלק ניכר ומשמעותי בתהליך השיקום לאחר פגיעת ראש תלוי גם בשיתוף הפעולה ובהחזקה של בני המשפחה, לכן תמיכה רגשית לבני המשפחה היא בעלת חשיבות ועשויה לסייע לקדם את תהליך השיקום.
  3. מצאו זמן להתאוורר- גם עם נדרשת שהות אינטנסיבית בבית החולים, בקשו עזרו מבני משפחה/חברים ומצאו את הזמן לצאת מבית החולים ולנשום אויר בחוץ.
  4. תיווך לילדים- כמובן שרצוי לשוחח עם אנשי מקצוע שידעו להתאים את ההמלצות לסוגיה הספציפית ולגיל הילדים. אנו נספק כאן כמה התוויות כלליות:
  • מועד הפגישה הראשונה: להתייעץ עם הצוות. לפעמים כאשר ישנו מצב בלבולי חריף כדאי לחכות עם המפגש הראשון עד שישנה רגיעה, אך רצוי גם לא לדחות את המפגש הראשון למועד עתידי רחוק מדי. לכן, חשוב מאד להיוועץ עם הצוות הפסיכו- סוציאלי המכיר את המקרה הספציפי.
  • לקראת המפגש הראשון ניתן לבצע הכנה, בהתאם לגיל הילד. לדוגמא, ניתן לבקש מהילד/ה לצייר ציור עבור המשתקם/ת. אפשר לצלם תחילה תמונות או אפילו סרטונים קצרים של המשתקמ/ת על מנת לבצע הכנה לילד/ה לקראת המפגש. חשוב לשוחח עם הילד/ה לפני ואחרי הצפייה ולהסביר כי המשתקמ/ת נפצע אך כעת הוא נמצא בטיפול בבית חולים וכי יש צוות רפואי שעוזר לו להשתפר. מומלץ גם לבצע ונטילציה לאחר הצפייה בתמונות: לשאול את הילד/ה כיצד הוא או היא מרגישים, לתת לגיטימציה למכלול התחושות האפשריות. בקרבת מועד המפגש הראשון מומלץ כי תהיה הכנה גם למשתקמ/ת (דגשים מומלץ לבקש מהצוות המטפל).
  • באם אפשרי, מומלץ לקיים את המפגש שלא בתוך המחלקה, אלא בשטח נטרלי ונעים- בלובי, בגינה. רצוי לתכנן מראש מפגש ראשון קצר (אפילו 10-15 דקות) ולהאריך את משך הפגישות הבאות בהדרגה.
  • לאחר המפגש מומלץ לשוחח עם הילד על תחושותיו, לתת לגיטימציה למגוון התחושות ולהשתדל לספק תחושת ביטחון ("המשתקמ/ת מטופל/ת בבית החולים ודואגים לו").

במידת האפשר, מומלץ לפנות לטיפול פרטני בקרב אנשי מקצוע מעולמות העבודה הסוציאלית/פסיכולוגיה.

בשלב השיקום באשפוז לרוב יש אפשרות לקבל סיוע מאנשי הצוות הרלוונטיים במחלקה. בקהילה, ניתן לבדוק זכאות לטיפול דרך קופת חולים וכמובן ניתן לפנות לטיפול באופן פרטי.

ברחבי הרשת יש כמה אתרים המספקים סיוע בירוקרטי ו/או תמיכתי לבני משפחה מטפלים. בחלק זה ריכזנו מקורות סיוע ללא עלות.

מוזמנים לכתוב לנו על מקורות תמיכה נוספים.

  1. עמותת CAREGIVERS: עמותה המנגישה מידע רלוונטי ומציעה סיוע לבני משפחה מטפלים. ישנה אפשרות לקבל ייעוץ וליווי אישי. קישור לאתר: https://caregivers.org.il
  2. עמותת נאמן: עמותת נאמן הוקמה כארגון לעזרה עצמית של נפגעים משבץ למען נפגעים. העמותה מקדמת חקיקה בנושא ועושה פעילויות רבות למען נפגעי שבץ ובני משפחותיהם. בנוסף העמותה מפעילה קו תמיכה (בשיתוף האגודה למען החולה) המספק אוזן קשבת וייעוץ לנפגעים ובני המשפחות בקשיים עם השלכות המחלה ובנוסף מנגיש מידע על זכויות- קו התמיכה: 03-6022934. הקו זמין בימי א'-ה' בין השעות 9:00- 14:00. קישור לאתר: http://neeman.org.il/
  3. המכון הלאומי לשיקום נפגעי ראש: המכון הלאומי לשיקום נפגעי ראש החל לאחרונה מפעיל עמוד פייסבוק ייעודי לבני/בנות זוג של אנשים שעברו פגיעת ראש. לינק לקבוצה: https://www.facebook.com/groups/1349215835222298/
  4. שירות ייעוץ לאזרח: שירות המספק מידע וייעוץ בנושא זכויות וחובות. באתר משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים ישנה פריסה של תחנות- ש.י.ל
  5. קבוצת תמיכה להורים של ילדים שעברו תהליך שיקום– ענבל סולומון, עו"ס מחלקת שיקום ילדים ונוער בית חולים לוינשטיין: 052-9286265
  6. מרכז ייעוץ ומיצוי זכויות בבית חולים איכילוב
  7. שירות "יד מכוונת" של ביטוח לאומי